Gayb, Arapça kökenli bir sözcük olarak dilimize geçmiştir. Kutsal kabımız Kur'an-ı Kerim' sıkça geçen bu ifa sözlükte, gizlemek, saklamak gibi anlamalara gelir. Mutlak gaybın tek sahibi Allah'tır. Gayb nedir, ne mek?
Contents:
- GAYB
- GAYB SöZLüK ANLAMı NE? GAYB NEDIR, NE MEK?
- GAYB NE DEMEK? GAYB NEDIR? GAYB TDK KELIME ANLAMı
- GAYB NEDIR? GAYB HAKKıNDA KıSA BILGI
- GAYB NEDIR? TDK'YA GöRE GAYB KELIM ANLAMı NE DEMEKTIR?
- GAYB NEDIR
- GAYB, GAYB ÂLEMI NEDIR, NE ANLAMA GELIR?
- GAYB, GAYB ÂLEMİ
- GAYBA IMAN NE MEKTIR?
- GAYB NEDIR? GAYBı KIM BILIR? GAYB ILE ILGILI HADISLER NELERDIR?
- GAYB NEDIR? GAYBı KIMLER BILEBILIR?
- GAYB NEDIR?
GAYB
* gayb nedir *
Râgıb el-İsfahânî gaybı “duyular çerçeve girmeyen ve aklın zari olarak gerektirmediği şey”, İbnü’l-Esîr “kalpler (zihler) mevcut olsun veya olmasın gözlern gizli kalan her şey” tarzında açıklamışlardır (el-Müedât, “ġayb” md. Bunların iç kelâm ilmi gibi meleyi sace vahiy sınırları iç çözmeye özen gösterenler yanında sûfiyye olduğu gibi konuya sırf bir varoluş gerçeği olarak yaklaşanlar da olmuş, gaybî ilimlerle meşgul olanlarsa konunun bilgi alanı iç ele alınmasının gerektiği kabul etmişlerdir. İnsanlık tarihi boyun farklı d, meniyet ve felsefî kanaatlere sahip bulunan letler büyük çoğunluğunun gayb telakkileri birbirn farklı olmakla birlikte gayba iman konunda genellikle olumlu bir tavır ortaya konmuştur.
GAYB SöZLüK ANLAMı NE? GAYB NEDIR, NE MEK?
Son Dakika Haberleri İnter - Günlik yaşam içeris hala yaygın kullanılan kelimelern biri olarak gayb öne çıkıyor. Tek başına kullanılmasa bile cümle içeris etk bir anlama sahiptir. Aynı zamanda bu kelimen ne anlama geldiği pek çok kişi merak ediyor. Peki, gayb ne mek? Gayb nedir? Gayb TDK... * gayb nedir *
Melâ Pisagor gaybî bilgi el etme yollarını göstermiş (M‘ûdî, II, 172), Eflâtun, hun benn ayrılın gayb ve melekût alemiyle ilişki kurağını açıklamış (Devlet, s. İnsanın gayb karşısındaki dumunu ve bu alanın onun varoluşundaki rolünü en sağlam şekil tb en kaynağın Kur’ân-ı Kerîm olduğunda şüphe yoktur.
Gayb kelimi Allah’a nisbet edildiği yerler sace Allah tarafından bilebilen mutlak gaybı, “âlimü’l-gayb, âlimü’l-gaybi ve’ş-şehâ, allâmü’l-guyûb, âlimü gaybi’s-semâvâti ve’l-arz” şeklki terkipler Allah’ın evren görünen ve görünmeyen her şeyi bildiği, ayrı “gaybü’s-semâvâti ve’l-arz” tarzındaki kullanımlarda sanların mevcut şartlar açısından bilemedikleri her şeyi, “enbâü’l-gayb” terkib geçmişte yaşanan ve ibret alınmak üzere nakledilen tarihî olayları ifa er. Mekke’n fethi hazırlıklarının müşriklere bildirilmek istendiği haber veren (el-Mümtehe 60/1), Benî Mtaliḳ kabil zekâtının toplanmasını konu eden ve ayrı İfk Hadisi’n iç yüzünü açıklayan âyetler (el-Hucurât 49/6; en-Nûr 24/11-12), Kur’an’ın o dönem bildirdiği hâlihazırla alâkalı gaybî haberler arasındadır.
Bizanslılar’ın Mecûsî İranlılar karşısında yakın bir gelecekte galibiyet el eceği bildiren (er-Rûm 30/4-5), Mekke’n fethi (el-Feth 48/11, 15, 16, 27) ve İslâm’ın parlak istikbali müjleyen (en-Nûr 24/55) âyetler Kur’an’ın geleceğe dair gayb haberlerndir. Kur’ân-ı Kerîm’ gizlilik mânası taşıyan ḫafâ, sır, ḫabʾ, teḫâfüt, buṭûn, setr, ken (künûn), ketm ve c gibi bazı kökler gayb kelim bir kısım anlamlarını ifa ecek şekil kullanıldığı görülmektedir (bk.
GAYB NE DEMEK? GAYB NEDIR? GAYB TDK KELIME ANLAMı
Gayb ve yüzlerce terim anlamlarını, açıklamalarını okuyabilirsiz. * gayb nedir *
Bu kullanılışlar ışığında Kur’an’da gayb kelim belirttiği hları geçmiş tarihî olaylar, gizli ve sır olan şeyler, bir şey veya olayın iç yüzü, fizik dünyada başkaların görülemeyen nneler, görülmeyen ve bilmeyen her şey, ayrı Allah, melek, âhiret, c şekl özetlemek mümkündür.
Genellikle sanın bilgiye ulaşmak iç kullandığı duyuların ve zihnî fonksiyonların aracılığıyla bilemeyen bir olgu olarak algılanan gayb kavramı, Kur’an’da fizik öti âlem varlıklarını belirtmi yanında fizik âlem san bilgisi dışında kalan uzantısını ifa etmek iç kullanılmıştır. Buna göre fizik öti âlem iç “gaybî varlık”, fizik dünyasında vu bulmakla birlikte çeşli sebepler yüzünn duyularla algılanamayan olaylar iç “gaybî haber” tabirler kullanıldığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar Kur’an’da sidretü’l-müntehâ, arş, kürsî, melekût (el-En‘âm 6/75; el-A‘râf 7/185; el-Mü’mûn 23/88), cenü’l-me’vâ (en-Necm 53/15) ve mele-i a‘lâ (-Sâffât 37/8; Sâd 38/69) gibi bazı metafizik kavramlar geçmekteyse bunlara dayanarak Kur’an’ın gayb telakkisi yalnız felsefî bir metafizik kavram olarak kabul etmek mümkün ğildir.
) “sace Allah’ın nezd bulunan ilim” (Müsned, I, 391, 452; IV, 264; Nâî, “Sehiv”, 62), “gaybın anahtarlarını oluşturan beş şey” (Müsned, I, 319, 445; IV, 129, 164; Buhârî, “Tefsîr”, 6/1, 31/2, “Tevḥîd”, 4; “Îmân”, 7) gibi terim anlamını yansıtak şekil kullanılmıştır. Konuyla ilgili âyet ve hadisler bazılarında gaybı sace Allah’ın bildiği ifa edilmekte (el-En‘âm 6/59; Yûn 10/20; Hûd 11/123; en-Nahl 16/77; el-Kehf 18/26; en-Neml 27/65; Fâtır 35/38; el-Hucurât 49/18; Buhârî, “İstisḳāʾ”, 29, “Tevḥîd”, 4; Müslim, “Îmân”, 7), bir kısmında ise Allah’ın dilediği kullarını gayb hakkında bilgilendirdiği (Âl-i İmrân 3/179; el-C 72/26-27), bu bağlamda Hz.
GAYB NEDIR? GAYB HAKKıNDA KıSA BILGI
Gayb kelimi İslam d bulunan bir kelimedir. Günlük hayatta kullanılmadığı iç anlamı bilemeyebilir. Gayb kelimi TDK sözlükler bulunmamaktadır. Fakat bazı bilgi kaynaklarında anlamı yazılmaktadır. Peki, gayb ne mek? Gayb kısa kelime anlamı nedir? Bu bilgileri sizlere tayları ile rledik. * gayb nedir *
Yemân, Ebû Zer el-Gıfârî ve Selmân-ı Fârisî gibi sahâbîler, “Allah yeryüzünü önüm dürdü şarkını ve garbını gördüm” (Müsned, V, 278; Müslim, “Fen”, 19; Ebû Dâvûd, “Fen”, 1; Nâî, “Cihâd”, 42); “Beş gayb dışında her şey ilmi bana verildi” (Tayâlisî, s. 51); “Mânaların başlangıcı, özü ve sonu bana verildi cehennem bekçiler ve arşı taşıyan melekler kaç tane olduğunu bildim” (Müsned, II, 212) meâlki hadislere dayanarak Rûl-i Ekrem’ kıyamete kadar zuhûr ecek her şeyi bildiği, ona gaybdan hiçbir şey gizli kalmadığını söylemişlerdir. Muhammed el-Hâz, Beyzâvî, İbn Kemal, Şevkânî ve İsmâil Hakkı Bursevî gibi müfsirler ise Allah’ın peygamberler dışında bazı seçk kullarını da gaybî bilgiye muttali kılabileceği, bunun Kur’an ifaleriyle çelişmediği öne sürmektedirler.
GAYB NEDIR? TDK'YA GöRE GAYB KELIM ANLAMı NE DEMEKTIR?
Gayb nedir, Gayb ne mek, Gayb örnekleri, Gayb Slayt * gayb nedir *
İbn Haldûn da peygamberler yanı sıra riyâzet ve keramet ehli olanların gaybî bilgiye muttali olabileceği kaytmektedir (Muḳaddime, I, 408).
Nasların bu ayırımı karşısında epistemolojik açıdan gayb, sace Allah’ın bildiği ve O’nun bildirdikleri tarafından bilebilen şekl iki kısma ayrılabilir. Kur’an, gaybı bilme özelliği Allah’a a bir kemâl sıfatı olarak göstermekte (el-Mâi 5/109, 116; el-En‘âm 6/73; et-Tevbe 9/94, 105; er-Ra‘d 13/9; Sebe’ 34/48), yalnız O’na a olan bu neliğ diğer yaratıklardan bire tahsis edilmi tevhi aykırı bulmakta, gayb kapılarını zorlama nemeleri olan fal, keha vb. Dî leratür, Allah’ın diledikleri muttali kılağı gayb alanına a bilgi edme yollarının vahiy ve ilhamdan ibaret bulunduğu, böyle bir bildirim olmadan gaybı bilmen mümkün olamayağı vurgulanmaktadır.
Ahmed el-Kurtubî, İbn Hacer el-Heytemî, İbn Ebû Renka et-Turtûşî ve Ebû Bekir İbnü’l-Arabî gibi âlimler, hiçbir emâreye dayanmadan gaybı bildiği iddia en kiş küe düştüğünü söylemişlerdir (el-Câmiʿ, VII, 2-3; el-İʿlâm bi-ḳavâṭıʿi’l-İslâm, s.
GAYB NEDIR
Insanın duyuları ve ilmi ile öğrenemediği bir kısmını ank peygamberler haber vermiyle bilebildiği bir kısmını ise Allah`tan başka kimsen bilmediği gizli şeyler, âlemler.Sözlük anlamıyla bir şey gözn gizli kalması mek olan "gayb" mastar olmakla beraber "gâib" ile aynı anlamdadır. Ank"gayb" sen onu görmediğ hal o seni gören; "gâib" ise sen görmediğ, onun da seni görmediği şeydir, mişlerdir. Buna göre Allah "gayb"dir, "gâib" ğildir. * gayb nedir *
Gayb kavramının gizlilik ve bilmezlik vasıflarının aslî veya ârızî bir nelik olup olmadığı tartışması, bu terim tanımı konunda farklı yaklaşımların benimsenmi sonucunu doğurmuş, Kur’an ve hadiste gayb kelime yüklenen anlamları ğerlendiren İslâm bilgleri bu terimi farklı şekiller tanımlamışlardır. Fahredd er-Râzî, Reşîd Rızâ gibi tefsir âlimleriyle Ahmed eş-Ştunâvî ve Abdülkerîm Osman gibi gayb konunda müstakil er yazan müelliflere göre gayb “duyularla idrak edilemeyen”; Râgıb el-İsfahânî, Muhyidd İbnü’l-Arabî ve Tehânevî’ye göre “duyularla idrak edilemediği gibi akılla da bilemeyen”; Seyyid Şerîf el-Cürcânî’ye göre “akıl ve duyular yanında bâtınî hislerle bilemeyen”; el-Muvaṭṭaʾ şârihi Ebü’l-Velîd el-Bâcî’ye göre “ma‘dûm ve hakkında hiçbir bilgi el edilemeyen” anlamına gelmektedir.
GAYB, GAYB ÂLEMI NEDIR, NE ANLAMA GELIR?
Hazır bulunmayan, gizli olan. Duyu anlarıyla doğdan ya da dolaylı olarak ulaşılamayan"bilgiyle kuşatılamayan, müşâhe alanının dışında kalan her şey. Taberî'ye göre bütün mümkünler gaybı oluştur. * gayb nedir *
Dî konulara pozif yaklaşımları ile tanınan Ferîd Vecdî’ye göre ise gayb realen zıddı, ontik gerçekliği (vücûd-i hâricîsi) olmayan, hayalî (zihnî) şey mektir. Bilemezlikle gizliliğ gaybın aslî özelliği olduğunu ileri sürenler terimi “zâhirî ve bâtınî duyularla kavranamayan, lil ve emâri bulunmayan, san bilgis kapsamı dışında kalan varlık alanı” biçim tanımlamışlardır.
Gaybın bu nelikleri zaman, mekân ve şartlara göre ğişen birer ârızî vasıf olarak ğerlendirenler ise kelimeyi “duyuların idrak sınırlarını aşan mevcûd veya henüz ma‘dûm dumda olan varlık alanı” şekl tarif etmektedir.
GAYB, GAYB ÂLEMİ
Gayb, “gizli olan, görünmeyen” mektir. Kur’an-ı Kerim muttakilern, yâni takva sahibi mümlern bahserken, onların en büyük özelliği olarak “gayba imanlarını” gösterir. “Onlar -o muttakiler- gayba iman erler.”(Bakara, 2/3) * gayb nedir *
Mutlak gayb da hakkında hiçbir şekil bilgi sahibi olunmayan ve vahiy yoluyla sace peygamberlere bildirilen gayb olmak üzere iki kısımdır. Reşîd Rızâ, bu tür konuların mutlak gayba dahil edilmi hal izâfî gaybın fizik âlem bazı sanların bilip bazılarının bilmediği konulara hasredilmiş olağını (meçhul mânasına geleceği) kaytmekte ve bunun doğ olmadığını söylemektedir (Tefsîrü’l-Menâr, VII, 422). “Gayb ile şehât kişip iç içe girdiği kavşak noktası varlığı” olarak nelenebilecek bir varlık yapısına sahip bulunan sanda akıl, h ve gönül gibi adlarla anılan bazı fizik öti boyutlar bulunmaktadır (Râgıb el-İsfahânî, Tafṣîlü’n-neşʾeteyn, s.
Âm’ yaratılışını anlatan âyetler “türâb” (Âl-i İmrân 3/59), “tîn” (el-A‘râf 7/12) ve “hame-i mnûn” (el-Hicr 15/28) gibi kelimelerle fizik âleme a maddî yönüne, ona h üflendiği ifa en âyetlerle (el-Hicr 15/29) gayb âleme a yönüne dikkat çekerek sanı gayb ve şehât birleşimi olarak göstermektedir. Kur’an’da mümler özellikleri anlatılırken “gayba ananlar” (el-Bakara 2/3), “görmedikleri hal rablere gönüln saygı gösterenler” (el-Enbiyâ 21/49; Kāf 50/33; el-Mülk 67/12) şekl nelemeler yapılmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm diğer bir gaybî varlık olan cler hem ontik olarak varlığını, hem sanlarla temasını melek ve şeytan kadar sık olmasa da vurgulamaktadır (melâ bk.
Kur’an’a göre bu ikciler gaybdan kendilere yönelen yaratma, murakabe, yanıltma gibi mekanizmalardan habersiz oldları iç her şeyi dünya âlemi ve fizikî çevre ile sınırlı görürler. Gaybla ilgili bazı âyetler tefsiri mahiyet yazılan müstakil risâleler arasında, Muhyidd İbnü’l-Arabî’n Kâbü’l-Ġāyât me’l-ġayb fî tefsîri baʿżi’l-âyât (Süleymaniye Ktp., Câllah Efendi, nr. [Dârü’s-selâm]), Bsâm Selâme’n el-Îmân bi’l-ġayb (Zerkā 1983), Yahyâ Sâlih’ el-İnsân ve’l-ġayb (Beyt 1986) adlı erleriyle Muhammed Ali el-Bâzûrî’n el-Ġayb ve’ş-şehâ m ḫilâli’l-Ḳurʾân’ı (Beyt 1987), ayrı Said Nursi’n Sikke-i Tasdîk-i Gaybî (İstanbul 1991) adlı Türkçe eri gaybla ilgili olarak yazılmış yakın döneme a erlerdir.
GAYBA IMAN NE MEKTIR?
Gayb nedir? Gaybı kim bilir? Gayb ile ilgili hadisler nelerdir? Diya’ İlmihal-2 “İslam ve toplum” kabında yer alan bilgilere göre, gayb bilgisi... * gayb nedir *
Halis Albayrak Kur’ân’da İnsan-Gayb İlişkisi (İstanbul 1993), İlyas Çelebi İslâm İnancında Gayp Problemi (İstanbul 1996) ve Mtafa Ertürk Met Tenkidi Prensipleri Açısından Sahîh-i Buhârî’ki Bazı Fen Hadisler Değerlendirilmi (doktora tezi, 1995, İSAM Ktp., nr. Selahadd Polat, “Matürîdî’ye Göre Gayp Meli”, EÜ Gevher Nibe Tıp Tarihi Enstüsü Ebû Mansûr Semerkandî Matürîdî (862-944) Kongri Tebliğleri, Kayseri 1986, s. Nisb gaybları Allah, Melek Cen, Cehennem, C, Şeytan, Kıyamet, Kabir hayatı, Ahiret, bir kimsen kalb olan şey, Sırat Köprüsü ve benzeridir.
GAYB NEDIR? GAYBı KIM BILIR? GAYB ILE ILGILI HADISLER NELERDIR?
Mutlak gayblar: İnsanın, cler, hayvanların ölüm tarihi ve saati (ecel), Kıyamet' kopağı yıl, çocuğun büyüyünce nasıl hayat geçireceği, çocuğun büyüyünce kimle evlenip kaç çocuğu olması, doğak çocuğun csiyeti gibi. Kur'anda gayb; Bakara, Al-i İmran, Mai, En'Am, Araf, Tevbe, Hud, Yuf, Ra'd, Nahl, Kehf, Meryem, Mü'mun, Neml, Sec, Sebe', Fatır, Zümer, Hucurat, Tur, Necm, Hadid, Haşr, Cum'a, Teğabun, Kalem, C ve Tekvir Sureler toplam 43 fa telaffuz edilmiştir. Gayb TDK kelime anlamı konunda kelimi iç TDK üzern bakıldığı zaman, ‘Göz önün olmayan, gizli olan, his ve aklın öt kalan, sanların kavrayamayağı manevi alem’ şekl ifa edilmektedir.
Öncelikle Türk Dil Kumu açısından bakıldığında gayb kelimi, ‘his ve aklın öt kalmış olan, göz önün bulunmayan ve sanlar açısından kavranamayan manevi alem’ olarak nelendirildiği söylemek mümkün. Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan gayb sözcüğü, TDK anlamı ile beraber di açıdan da bir anlamı bulunduğunu dile getirmek mümkün.
Şiîler; "gayb"dan maksat, Kur`an`da ve hadiste va`d edilen ve beklenilen Mehdîdir şeklki kabullenişler doğdan çok uzak olduğu, Fahdd Razı tarafından ifa edilmiştir.
GAYB NEDIR? GAYBı KIMLER BILEBILIR?
Çünkü Islam`ın asını oluşturan iman temelleri altıya dirgenirse bunların bir bakışa göre en az dördü, diğer bir bakışa göre tamamı gayb sahasına girer. " (Kutup, Terceme 5/265)Bu yüzn Kur`an-ı Kerim` ilk ayetler gayba anan mü`mler övülür ve kurtuluşa erecek olanların ank onlar olağı vurgulanır. Ank bu az ilme oranla da olsa sanların öncen bilmezken sonradan bildikleri, bir kısmının bilmediği hal diğerler bildikleri şeyler bulunduğuna göre, bilmeyenler yanında, en azından sözlük anlamıyla gaybın bile bilenler olduğu anlaşılır.
Türevleriyle beraber Kur`an-ı Kerim` "gayb" kelimi ellisekiz yer geçer ve; gökler ve yer olup sanların bilmediği (2/330; 11/123) tarih geçmiş olayları (3/44;11/49;12/102) kosı görmediğ kadının sahip olduğu ğerler (4/34), görüp hissetmen sezilen ve lille kavranan (5/94), müşaha edilmeyen (6/73); (9/94, 105) sace Allah`ın bilgis olan şeyler (10/20), kiş görüp duymadığı yer, gıyabi (12/52, 81), sanın nı, hu, iç dünyası (34/14) kalbn geçirdikleri (5/116; 9/78) gibi anlamlarda kullanılır. Rulullah`ın hadisler ise; kabr azap gören bir ne zamana kadar azap görmeye vam eceği, yani gelecekte olak şey, (2) Kıyamet saati, yağmun yagma zamanı, rahimlerkiler, ölüm zamanı ve yeri (3) gibi şeyler "gayb" cümln sayılmıştır.
GAYB NEDIR?
İşte bu gerçek gaybın alimler tarafından "mutlak" ve "nisbi" (göreli, izafi) diye ikiye ayrılmasına sebep olmuştur: Allah`ın bizzat mahiyeti, künhü, (Buna Cürnî "gaybu`1-hüviyye ve gaybu`l-mutlak-el-gaybu`1-meknun ve el gaybu`1-masûn" r. ) Bütünüyle ahiret alemi, kıyamet saati, cen, cehennem, Mahşer, mizan, sırat, likâ, kevser, melekler alemi, istikbal olak olaylar, ölüm saatleri ve yerleri gibi şeyler mutlak, yani herke göre gaybtır.
Madlerki üslûbun yumuşaklığı bir yana, mela Şarih Münavî, Alî ve Nevevî, bu madlerle ilgili gaybın bilmezliğ, her yönleri kapsayan genel anlamda olduğunu, yoksa bazı özellikler bilebileceği söylerler. " (27/65) "Gayb Allah`a mahstur" (10/20) "Gaybın anahtarları onun katındadır, onları ondan başkası bilmez" (6/59) "Allah sizi gaybe muttali kılak ğildir. )İşte bütün bunlardan hareketle: "Hiç bir mahlun ne duyularının ne ilm ulaşamadığı gayba gaybi mutlak, muayyen bir mahlun ilm ulaşmadığı ve ona göre bilmeyene gaybi izafi (nisbî, göreli)" (Elmalı 7/4869) mişlerdir.
Bazılarıda gaybı:1- Delili bulunmayan ("gaybın anahtarları onun katındadır" ayet anlatılan budur ve bunu ank Allah bilir) 2- Delili bulunan (Sani' olan Allah, sıfatları, Ahiret günü... Bunların hepsi birn göz önün bulundulduğunda gayb konunda şu sonu varmak hatalı olmayabilir: Kıyamet saati Allah Rullere bildirmemiştir, yağmun k olarak ne zaman yagağını ank Allah bilir.